KOSGEB Parayı Ne Zaman Ödüyor? Hibe Ödeme Süreci 2023

KOSGEB Parayı ne zaman ödüyor diye soruyor iseniz, muhtemelen proje konularından birine başvuru yapmış ve sonuçlandırmayı beklemektesiniz. Peşin, taksitle, elden, ödeme gibi bir KOSGEB’in para ödeme teknikleri bulunmayıp, projenin sonuçlandırılması neticesinde ödeme yapılmaktadır. Lafı fazla gevelemeden ne zaman ödediğinin cevabını verelim.

KOSGEB Parayı Ne Zaman Ödüyor? En Çabuk Nasıl Alınır?

Aktif halde olan 14 farklı KOSGEB programından birine başvurdunuz. Bu program verilmesi muhtemel olan sıfır faizli esnaf kredisi de olabilir. Bu kredinin ödeneceği tarih ile 60 bin liralık hibe ödemesi yapılan girişimci destek programının tarihi aynı olmayacaktır. Çünkü her iki desteğin başvuru prosedürleri ve gerekli şartları birbirine göre farklıdır. Özellikle KOSGEB geçen yıllarda ortaya koyduğu bir avans uygulaması sayesinde, program tamamlanmadan avans niteliğinde ödeme de yapmaktadır.

KOSGEB Parayı Ne Zaman Ödüyor En Çabuk Nasıl AlınırPin
KOSGEB Parayı Ne Zaman Ödüyor En Çabuk Nasıl Alınır?

KOSGEB Ödeme Oluru Nedir?

KOSGEB’den destek almak için özellikle de Geleneksel Girişimci Desteği 60 Bin TL hibe, İleri girişimci desteği 370 bin hibe almak için yapmanız gerekenleri sıfırdan anlatmayacağız. Bu konuda bilgi istiyorsanız eğer KOSGEB kredisi nasıl alınır isimli yazımı okuyun. İçeriğimizde konuyu tek tek anlattık. Bu bölümde yapmanız gereken her şeyi yaptınız. Son olarak danışmanınız size ödeme oluru verecek. Ancak bu noktada size bugüne kadar yaptıklarınızın tümünün kağıt ve evrak üzerinde olduğunu, bundan sonra ise yerinde görerek onay vermesi gerektiğini söyleyecek.

Bu sefer danışmandan randevu alacaksınız. Danışmanınız randevu tarihinde işletmenizi ziyaret edecek. Elinde bugüne kadar teslim ettiğiniz tüm faturalar olacak. Faturalarda yazılı olan tüm dokümanlar, ödeme belgeleri ve alınan ürünler birebir kontrol edilecek. Bunun sonunda KOSGEB paranızı ödeyecek mi? Hayır halen bitmedi…

Danışman sunduğunuz tüm belgelerle aldığınız tüm ürünleri, teçhizatları, işletmeyi tek tek inceleyecek. Hatta danışman tüm alınanları seri numaralarına kadar inceleyecek. Eğer danışmanınız tüm belgeleri teyit eder ve onay verirse, ödeme oluru süreci başlar. Bu işlem danışmanınız tarafından başlatılır. Girişimci esnafımız bu işlemi e-KOBİ ekranından takip edebilir. Peki danışman ödeme oluru işlemini başlatınca KOSGEB’den parayı alabiliyor muyuz? Hayır.. daha bitmedi.

KOSGEB Ödeme Oluruna Onay Verecek!

Başlatılan işlemi e-KOBİ ekranından takip edeceksiniz ve ödeme onayı KOSGEB merkezi tarafından onaylanacaktır. Bu süreç ortalama 1-2 hafta veya daha fazla sürebilir. Bundan sonra, girişimciye ödeme yapılabilir.

Bazı sitelerde KOSGEB 1-2 hafta sonra parayı veriyor, hemen ödeme yapmıyor, fatura gibi bilgileri unutun ve parayı hemen alacaksınız!

Bu aşamaları yaşamış bir KOBİ, kuruluşun yeni girişimci desteği dışında birçok farklı destek paketi olduğunu görecek ve bu paketlere başvurabilecektir. Ar-Ge, kalifiye personel vb. birçok farklı programa başvuru yapılabilmektedir.

Projem kabul edilip KOBİGEL – KOBİ Geliştirme Destek Programı’na başvurduğunda destek ödemeleri nasıl yapılır? diye soran girişimcilere cevap vermek gerekirse: işletmeden sorumlu personel, proje başlangıcından itibaren dört aylık periyotlarla işletmeyi ziyaret ederek Periyodik İzleme Formu‘nu hazırlar. İzleme ziyareti sırasında uygun görülen ve forma kaydedilen harcamalar için işletme tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Ödeme Talep Formu doldurulur ve ekteki ödeme belgeleri yüklenerek ödeme talep edilir.

KOSGEB tarafından geri ödenen destek ödemesinin yapılabilmesi için destek ödemesinden önce işletmeden destek tutarı kadar teminat alınır. Geri ödenen destekler proje bitiminden sonra 12 ay ödemesiz olmak üzere 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte geri ödenir.

İmalat sektöründe ki Kobilere sağlanacak Hızlı Destek programı kapsamında ki 3 yıl geri ödemesiz 75 bin lira faizsiz kredini ödeme takvimi aşağıdaki gibidir:

İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere verilecek Hızlı Destek programı kapsamında 3 yıl ödemesiz 75 bin liralık faizsiz kredinin ödeme planı aşağıdaki gibidir:

  • İşletme program başvurusu son tarihi: 31 Mart 2022
  • KOSGEB ilk kontrol süreci için son tarih: En geç: 5 Nisan 2022
  • Varsa bildirilen eksik ve hataların işletme tarafından giderilebileceği son tarih: 11 Nisan 2022
  • KOSGEB son kontrol süreci sonu Bütçe kapsamında GEÇİCİ ONAY**): En geç: 14 Nisan 2022

Yeni personelin işe alınabileceği son ay

Ayrılma durumunda destek sürecinde şartları sağlayan başka bir personel görevlendirilebilir. Nisan, 2022 En az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansıtılmalıdır.

Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih: 25 Mayıs 2022 saat 23:59 KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih: (Bütçe kapsamında KESİN ONAY) 27 Mayıs 2022

Başvuruların tamamlanmasının ardından kısa sürede değerlendirme ve onay işlemleri sonuçlandırılacak ve başvurusu onaylananlar için destek ödemeleri başlatılacaktır.

Ödeme talebi, ilgili ay veya aylar tamamlandıktan sonra işletme tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinde “E-Hizmetler” menüsünden “Ödeme Başvurularının Alınması” alt menüsü kullanılarak yapılabilecektir.

Destek Geri Ödeme Süreci Kaç Aydır?

Mikro ve Küçük İşletmeler tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemi için başvuru ve başvuru işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin olduğu aydan başlamak üzere 24 ay ödemesiz olmak üzere 4 dönem halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk geri ödeme taksiti Eylül 2024’tür.

KOSGEB Kuruluş Desteği Ne Zaman Ödenir?

KOSGEB kuruluş desteği, işletmenin kuruluş giderleri için 2.000 TL destek sağlamaktadır. Mikro ve Küçük İşletmeler tarafından yapılacak geri ödemeler, başvuru işlem takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin olduğu aydan başlamak üzere 24 ayı ödemesiz olmak üzere 4’er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır.

KOSGEB 100 Bin TL Kredi Şartları 2023 Nelerdir?

KOSGEB 100 bin TL krediden faydalanma şartları aşağıdaki gibidir:

  • KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda mikro veya küçük işletmede çalışmıyor olmak gerekiyor.
  • Başvuru döneminin ilanından önceki aydan itibaren 3 yıl içerisinde toplamda SGK 4/A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.
  • Doğrum tarihi 1981 ve sonrası olmalıdır.

KOSGEB 150 Bin TL Hibe Desteği 2023

Program ile işletme sahibi tarafından yetiştirilecek personele mesleki bilgilerini aktarmaları için 150 bin TL’ye varan destek sağlanmaktadır. KOSGEB’in üst limiti 250 bin TL olan karşılıksız desteği ile makine ve teçhizatın kurulması, işletilmesi ve eğitimi, tanıtım ve pazarlaması için destek sağlanmaktadır.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“KOSGEB Parayı Ne Zaman Ödüyor? Hibe Ödeme Süreci 2023” üzerine bir yorum
  1. Merhaba KOSGEB kredim onaylandı 2022 Eylül ayında ilk 100 bin TL verlidi ikinci ödemem verilmedi dolayısıyla kısmı malzeme aldık almamız gereken malzemelerin var çalışanlarımızla oturuyoruz çalışmıyoruz mağdur durumdayız ikinci ödemeyi nezaman alacağız

    Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1