KOSGEB e-Ticaret İş Planı Örneği ve Yazılım Destekleri 2023

KOSGEB işyeri açmak için değil internet üzerinden de E-ticaret yapan şahıs ve firmalara iş yeri açmak isteyen kişilerin, işlerini büyütmeleri için destek sağlamaktadır. Ürünlerini internet üzerinden satacak girişimciler KOSGEB uyumlu e-ticaret iş planı yaparak, kendi fikirlerini sunarak hibe desteğinden yararlanabilirler. İnternet üzerinden ürün satımı yapan e-Ticaret siteleri için verilen desteklerden yaralanmak isteyenler için KOSGEB e-ticaret desteği ve eğitimi, KOSGEB e-ticaret iş planı örneği ve yazılım desteklerini inceleyerek KOSGEB e-ticaret desteği nace kodu hakkında bilgi alarak desteklere başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir?

KOSGEB desteği ile e-Ticaret yaparak sizlerde internet ortamından para kazanabilirsiniz. KOSGEB iş planı olan kişilere kredi desteği alınması amacıyla girişimciler tarafından kurulması düşünülen yada mevcutta olan işletmelerin geliştirilmesi için hazırlanan rapordur. Bu planı hazırlamadan destek almanız mümkün olmayacaktır. KOSGEB e-ticaret desteği almak isteyen kişilerin iş planı olmalıdır. Bunun yanında kosgeb desteğini almak isteyen kişilerin vergi levhası sahibi olması gerekir. Bir diğer şartı ise KOBİ olunmasıdır. Vergi levhası olmayan kişiler KOSGEB’den destek alamazlar. Bu desteklerden yararlanmak için şahıs yada şirket kurmuş olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunların dışında KOSGEB e-ticaret desteklerinden yararlanmak mümkün olmayacaktır.

KOSGEB E-Ticaret İş Planı ve Projesi

KOSGEB iş planı, KOSGEB tarafından verilecek olan desteklerin alınması amacı ile girişimciler tarafından işletilmesi ve kurulması düşünülen yada hali hazırda olan işletmenin geliştirilmesi için desteğe başvuru yapabilmek için hazırlanan raporu, iş planı veya projesidir.

KOSGEB İş Planında Hangi Konular Yer Alır?

KOSGEB’de hazırlayacağınız iş planında yer alması gereken konular aşağıdaki gibidir:

  • Üretim planı
  • Yönetim planı
  • Finansal plan
  • Pazarlama planı
  • Girilen sektör planı
  • Girişim hakkında bilgiler
  • İşletme ve Faaliyet konusu
  • KOSGEB’den talep edilen destekler
  • Hazırlayacağınız ve yapmak istediğiniz iş planının konusu

Bu konuların mutlaka iş planında olması gereklidir. Bu başlıklara uygun olarak iş planınızı doldurmanız gerekmektedir.

ana başlıkları bulunur. Bu ana başlıkları girişiminize uygun olarak doldurun.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB e-Ticaret desteği alma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Yeni bir iş yeri açarak KOSGEB hibe ve kredilerini almak isteyen girişimciler, e-ticaret üzerinden satış yapmak isteyen kişiler öncelikle online girişimcilik eğitimini tamamlayarak sertifikasını almalıdır.
  • Bu eğitim süresi 32 saat olup, online olarak KOSGEB e-Akademi sitesi üzerinden verilir. 
  • Katılımcılar bu eğitimi bitirdikten sonra açmak istedikleri iş yeri hakkında hazırlayacakları iş planlarını KOSGEB’ce teslim etmelidirler. 
  • KOSGEB tarafından iş planınız onaylanır ise KOSGEB tarafından verilen işletme kuruluş desteklerinden faydalanabilirsiniz.
  • Yapmak istediğiniz iş kolunun KOSGEB tarafından belirlenen iş kolları içerisinde olması gerekmektedir. 
  • Şunu belirtmeliyiz ki, KOSGEB her iş yeri açacağım diyene destek vermemektedir.
  • Bunun için KOSGEB iş planı hazırlamadan önce açacağınız iş koluna destek verilip verilmediğini araştırmanız ve KOSGEB Desteklenen sektörleri incelemeniz gerekmektedir.
  • Aşağıda yer alan tablodan faaliyet kodlarını kontrol edebilirsiniz.
  • İnternet üzerinden yapacağınız e-ticaretlerde vergi levhası olmadan KOSGEB üzerinden destek almanız mümkün değildir.
  • En önemli şart ise KOBİ olmanız ve e-Kobi kayıt işlemlerini tamamlayarak beyanname vermenizdir.
  • KOSGEB herhangi bir vergi kaydı olmadan evinde internet üzerinden e-ticaret yaptığını söyleyen girişimcilere herhangi bir destek sağlamamaktadır.

KOSGEB e-Ticaret Desteği Başvurusu 2023

KOSGEB e-Ticaret hibe desteğinden yararlanmak ve başvuru yapmak isteyen kişiler e-ticaret eğitimlerini başarı ile tamamlayarak, girişimcilik sertifikalarını almaları ve sonrasında KOSGEB’e başvuru yapmalıdır.

KOSGEB e-ticaret eğitimleri aşağıdaki gibidir:

  • Genel Girişimci Eğitimi
  • İleri Girişimci Eğitimleridir.
  • Bu eğitimleri alabilmek için öncelikle e-Akademi üzerinden üye olmalısınız.
  • Daha sonra e-Devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
  • Üye olduktan sonra başvuru yaparak başarılı olmanız ve sertifikanızı almanız gerekmektedir.

Verilen hibe ve desteklerden yararlanacak kişiler eğitimlerini tamamlamadan şirketleri adına açılış yapan kişiler ve firmalar bu desteklerden yararlanamamaktadır. Bu sebeple ilk olarak eğitimlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.

KOSGEB e-Ticaret İş Planı Örnekleri Nelerdir?

KOSGEB desteklerinden yararlanmak için iş fikrinize ait projeyi sunum yaparak onaylatmanız gerekmektedir. İş fikrinizi sunum esnasında ürünlerinizi e-ticaret üzerinden pazarlama yaparak işletme kuracağınızı belirtebilirsiniz. Kendi iş fikrinize en yakın olan projeleri inceleyebilir ve KOSGEB iş planı örneklerinden yola çıkarak planınızı hazırlayabilirsiniz.

KOSGEB iş planı örnekleri aşağıdaki gibidir:

Belirttiğimiz kosgeb iş planı örneklerini inceleyerek planınızı hazırlayarak e-ticaret için iş planınızı tasarlayın. KOSGEB boş iş planını görebilir ve hemen projenizi tasarlayarak iş planınızı hazırlayın.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nace Kodu

KOSGEB e-ticaret desteği veren bir kurumdur. KOSGEB’in e-ticaret desteği verdiğini KOSGEB resmi sistemi üzerinden desteklenen sektörler bölümünden görebilirsiniz. Kosgeb e-ticaret Nace Kodu 47.91.14’tür. Radyo, Tv, posta yolu ile internet üzerinden yapılan ticaret olarak belirlenmiştir.

Eticaret Nace kodu 47.91.14’tür ve Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret olarak belirtilmiştir. Sizler de KOSGEB Desteklenen sektörler bölümünde yer alan e-ticaret sektörü, G Kodlu olarak belirtilerek Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı olarak sektörün başlığında ye alır. 47.91.14 Nace kodunu sorgulayarak buradan sektör adını ve Nace tipini öğrenebilirsiniz.

KOSGEB E-TİCARET İŞ PLANI VE PROJESİPin
e-Ticaret İş Planı ve Projesi

KOSGEB E-Ticaret İş Planı Nasıl Hazırlanmalı?

Ortalama 1.000 TL civarında onay alabilecek seviyede KOSGEB e-ticaret iş planı hazırlatabilirsiniz. Size tavsiyemiz projeyi iş planına dökmeden aşağıda ki sorulara yanıt aramalısınız.

KOSGEB e-Ticaret iş planı hazırlanması için dikkat edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Ürünleri nereden alıp, nerede saklayıp, müşterilere nasıl göndereceğim?
  • Bu ürünler internet ortamında ne kadar paraya satılıyor ve bu satış oranı maliyetimi karşılıyor mu?
  • Ürünlerin satılmaması durumunda geri iadesi var mı?
  • Tedarikçilerim güvenilir firmalar mı?

Bugüne kadar gittigidiyor. internet sitesinden bir kaç adet flash bellek satmış olabilirsiniz ancak iş ticarete döküldüğünde bu kadar kolay olmadığını göreceksiniz.

E-Ticaret İş Planını Doldurma

İşin kısa tarifi bölümünde; “…… ismiyle kurmuş olduğum e-ticaret sitesinde giyim, elektronik, gıda veya şu ürünleri pazarlamayı amaçlamaktayım. Ürünleri tedarikçilerden temin edip, belirli bir kar marjı ile internet üzerinden pazarlamayı amaçlıyorum”

Genel Olarak İş Kurma Süreci

KOSGEB e-ticaret projesinde süreç aşağıda ki adımlarla anlatılabilir.

  • Tedarikçilerle yapılan anlaşmalar ve üyelikler
  • Vergi levhasının alınması
  • Sahibinden, gitti gidiyor, N11, sanal pazar gibi sitelerde üyeliklerin oluşturulması
  • E-ticaret portalının satın alınması ve kurulması
  • Ürünlerin üyelik açılan toptan satış sitelerine eklenmesi
  • Ürünlerin firmama ait e-ticaret sitesine eklenmesi
  • Reklam hizmetlerinin satın alınması
  • Güncelleme, takip ve kontrol

Girişimcimiz bilgi, beceri ve denetim bölümünde hem fiziki ortamda satışa sunduğu ürünler hakkında öz geçmişini, hemde internet ortamında bu güne kadar sattığı ürünler hakkında sahip olduğu deneyimlerini iş planında belirtmelidir.

Neden e-Ticaret?

Bu iş fikrini seçme nedeni olarak ta, ürünlerin kar marjı, internet ortamında pazar payının büyük olması, ileri vadeli hedeflerini ve bilgi ve beceresiyle e-ticaret işinde neler yapabileceğini açıklamalıdır. Yine kısa, orta ve uzun vadeli hedefler bölümünde de, ayrıntıları anlatmalıdır.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Hazırlanmalı?

İş projesinde de belirtildiği üzere, kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi önemlidir. Bu işe yeni giren birçok esnaf, ücretsiz bir e-ticaret yazılımı kullanıp, bedava bir hosting alanına yükleme yaparak 3-5 ürün kaydetmekte ve kısa bir süre sonra da, bu işten vazgeçmektedir.

Müşteriler Neden Sizin İnternet Sitenizi Tercih Etsinler? Bu sorunun yanıtı,  E-ticaret platformunda satış yapabilmenin tek sonucudur. Bugün internetten bir elektronik cihaz, cep telefonu, elbise veya herhangi bir ürün aldığınız da genelde en çok kullanılan hepsiburada, n11, gittgidiyor gibi siteleri tercih edersiniz. Çünkü bu sitelere kredi kartı bilgilerinizi çekinmeden girebilirsiniz. Ürünleriniz size söylenen tarihte teslim edilir ve herhangi bir sorun ile karşılaştığınız da muhatap bulabilirsiniz. Hatta gittigidiyor sitesinde siz ürüne onay vermedikçe satıcının parası karşı tarafa aktarılmaz.

Güvenilir e-ticaret sitelerinde 1.500 liraya satılan bir televizyon olduğunu düşünün. Aynı televizyon ismini ilk kez duyduğunuz teknolojikürünlerpazarı.uzantı internet adresinde 200 lira ucuza satılıyor. Ancak bu siteyi ilk kez duyuyorsunuz. 200 lira daha uygun fiyata satın almak için bu siteyi tercih eder miydiniz? Kredi kart bilgilerinizi bu internet sitesine girer miydiniz?

İşte burada en önemli husus ortaya çıkıyor. Binlerce esnafın popüler internet sayfalarında abonelik oluşturmasının, aylık aidat ödemesinin sebebi de budur. Tabi bu sitelere bağımlı olmak yerine kendi portalınızı da büyütmeyi hedeflemelisiniz ancak, bir site açıp ürünleri yükleyip kısa vadede satış yapmayı hedeflerseniz iflas edebilirsiniz.

Bu sebeple yapılması gerekenler şunlardır:

  • Popüler alışveriş sitelerinde firmanıza ait hesaplar oluşturun.
  • Bu hesaplara ürünlerinizi yükleyin ve açıklama bölümünden kendi e-ticaret sayfanıza linkler verin.
  • Sosyal medya da ürünlerinizi paylaşın.

Hangi e-Ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli?

Kosgeb esnafın satın aldığı e-Ticaret yazılımlarına da destek sağlıyor. Türkiye’de onlarca farklı e-ticaret yazılımı mevcut. 1.000 liradan başlayıp 10.000 liraya kadar yazılım bulmak mümkün. İşte burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kullanıcılara en basit şekilde ürünleri sunabilen portalın tercih edilmesidir. İyi bir e-ticaret yazılımı aşağıda ki ihtiyaçları karşılar.

  • Ürünler kolay şekilde yüklenebilir ve düzenlenebilir.
  • Sorgulama ve sıralama filtreleri müşteri odaklıdır. Fiyata, özelliğe, tarihe ve diğer kriterlere göre süzme yapabilir.
  • Alışveriş bir kaç adımda tamamlanabilir.
  • Kullanıcıların üye olmasını sağlar ve üyelik bilgilerini gizli tutar.
  • 3. kişilerin erişimi konusunda güvenlidir.
  • Müşterilerin kredi kartı ile güvenli alışveriş yapabilmelerini sağlar. 3d Secure gibi güvenlik araçları ile tam uyumludur.
  • Tüm bankaların kredi kartı tanıtılabilir ve mevzuat hükümlerine göre belirli oranlarda taksit yapabilir.
  • Kampanyaları, yarım kalan alışverişleri ve ilanları müşterilere bildirir.
  • Arama motoru optimasyonuna uyumludur. (seo uyumludur.)
  • Müşteriye özeldir ve kaynak kodları gizlidir.
  • Mobil (responsive) erişim sağlar.

E-Ticaret Sitesi İçin Domain ve Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

En çok karşılaşılan hata, site ismi belirlenirken yapılan hatalardır. Ahmet ticaret . uzantı, yılmaz ticaret . uzantı şeklinde alınan domainler (site ismi) akılda kalıcı olmadığı gibi, benzerleri çoktur. Bu sebeple akılda kalıcı jenerik bir domain seçilmesi uzun vadede yarar sağlayacaktır. E-ticaret platformunun ilk açılışında güvenilir bir hosting firmasından satın alacağınız bir paylaşımlı vps işinizi görecektir.

E-Ticaret Sitesi İçin Domain ve Hosting SeçimiPin
E-Ticaret Sitesi İçin Domain ve Hosting Seçimi

Ancak kullanıcı sayısı çoğaldığında kaliteli ve hızlı bir sunucuya ihtiyaç duyabilirsiniz. Günlük 10 müşterinin ziyaret ettiği bir portal ile 10.000 müşterinin ziyaret ettiği bir portalın ihtiyaç duyduğu hosting özellikleri birbirinden farklıdır.

  • Site isminin (domainin) seçimi konusunda uzman kişilerden yardım alın.
  • Popüler bir firmadan başlangıç seviyesinde yedeklemesi mevcut olan bir paylaşımlı hosting satın alın. Bu hosting ilerleyen dönemde diğer üst paketlere taşınabilir olsun.
  • Site ismini güvenli bir firmadan kaydedin.

KOSGEB Yüzde Kaç Hibe Veriyor?

KOSGEB tarafından ileri girişimcilik destekler tamamen geri ödemesizdir. Makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması şartı ile destek oranına yüzde 15 ilave edilmektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!