Kadın Çiftçilere Hayvan Desteği 2023 Kredi Veren Bankalar

Kadın çiftçilere hayvan desteği 2023’de de devam ediyor! Devlet, hayvan hibe destekleri kapsamında sadece erkek girişimcilere değil, kadın girişimcilere de destek sağlıyor. Hayvancılık desteğinin yanı sıra birçok banka ev hanımlarına ve girişimci kadınlara da hayvancılık kredisi vermektedir.

2023 yılında büyükbaş hayvan hibe desteğinin şartları nelerdir, hayvan desteklerinden küçükbaş hayvan desteğini nasıl alabilirler, Hayvancılıkla uğraşmak isteyen ve bu sektöre yatırım yapmayı düşünen kadınlara büyükbaş hayvan hibe desteği ve küçükbaş hayvan desteği ile ilgili tüm detaylarını içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Hayvancılık için Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Hayvancılık için devlet destekli 2 program üzerinden hibe desteği alabilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen bu desteklerde birinci TKDK diğeri ise KKYDP programlarıdır. Her ikisinin de uygulanması için ilk başvurular İlçe Tarım Müdürlüklerine yapılmaktadır. TKDK programı ile yatırımınızın %65’ine kadar canlı hayvan hibesi alabilirsiniz. TKDK, IPARD-2 programı tarafından verilen bu hibelerden yararlanabilmek için öncelikle desteklenen illerde hayvancılıkla uğraşmanız gerekmektedir.

Devlet Hangi Hayvanlara Destek Veriyor?

Devlet tarafından en az 10 büyükbaş en fazla 50 baş anaç hayvan kapasiteli veya koyun ve keçi olarak en az 100 en çok 200 hayvan kapasitesi bulunan sıfırdan ahır veya tadilata, Teke, koç veya damızlık boğa alımı için ve işletme için gerekli makinelerin alımları için devlet tarafından hibe desteği verilmektedir.

Girişimci Kadın Çiftçilere Hayvan Desteği 2023 Güncel

Kadın çiftçilere hayvan desteği ile erkek girişimcilere olduğu gibi pek çok avantajlı hayvancılık destekleri verilmektedir. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık alanlarında çiftçilik yapacak kadınlarımıza Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından projeler kapsamında hayvancılık hibe destekleri uygulanmaktadır. Hayvan alımları için hibe desteği şu an için güncel olarak sağlanmamaktadır. Sağlanan hibe destekleri hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacı ile hayvan bakımı için yapılacak olan yeni ahır, ağıl yapımı, inşaat giderleri ve makine ekipman alımları için sağlanmaktadır.

Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık yapacak olan 18 yaşını doldurmuş tüm kadınların inek, dana, manda, buzağı, malak, koyun, keçi, tavuk, bıldırcın, kaz, hindi, ördek ve arı alımları, avantajlı devlet hayvancılık hibe destekleri ile karşılanmakta ve ayrıca hayvancılık kredileri ile de desteklenmektedir.

Kadın çiftçilere hayvan desteği ve kredileri veren kurumlar ve bankalar hangileridir, büyükbaş hibe desteği 2023 yılında nasıl alınır, başvuru şartları nelerdir? inceleyerek kadınlara hayvancılık kredisi veren bankaları detaylandıralım.

Hayvancılık Yapan Kadın Çiftçilere Destek Veren Banka ve Kurumlar Hangileridir?

2023 hayvancılık desteklerinden yararlanmak isteyen, hayvancılık ile uğraşan kadın çiftçilere devlet tarafından verilen destekler tüm hızı ile devam etmektedir. Ülke çapında hayvancılık sektöründe uygulanan tüm hibe, teşvik, faizsiz kredi ve desteklerden bayanların, ev hanımlarının elinin hamuru ile çiftçilik yapan kadınlarımızın da faydalanma imkanı bulunmaktadır.

2023 yılında kadınlara kredi veren kurumlar şu şekildedir:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • TKDK

Hayvancılık yapan kadın çiftçilere hayvan kredisi veren bankalar ise aşağıdaki gibidir:

  • TEB
  • INGBank
  • İşbank
  • Nkolay
  • Akbank
  • Şekerbank
  • Denizbank
  • Garanti BBVA
  • Qnb Finansbank
  • Vakıflar Bankası
  • Yapı Kredi Hayvan Alım Kredisi
  • Ziraat Bankası Hayvansal Üretim Kredileri

Girişimci kadın çiftçiler, sıraladığımız bankalardan 36 aya varan hayvancılık işletme kredisi alabilirler. Ayrıca 2023 yılında 5362 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ziraat Bankası kadın çiftçilerimize hayvancılık ve tarım alanında ilave olarak %10 faiz indirimli kredi de sağlanmaktadır.

Kadınlara Büyükbaş Hayvan Desteği Nasıl Alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen GAP, KOP, GAP ve DOKAP projelerinde bayan üreticilere, Ahır yapımı için %50 oranında geri ödemesiz hibe desteği verilmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlarının desteklenmesine ilişkin karar kapsamında tüm illerde verilecek olan hibe desteğinden kadın çiftçilerimiz de yararlanabilecektir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılık işletmelerinin yatırımlarını yapacak olan çiftçilere %50 hibe desteği yeni ahır ağıl yapımı, hayvan barınağı amaçlı çadır alımları ve makine ekipman alımları için verilecektir. Tüm illerde uygulanacak olan %50 hibe desteğinden kadın girişimcilerde aynı imkanlardan yararlanma şansına sahiptir.

Kadın girişimciler için ilave %10 faiz indirimiyle faizsiz Hayvancılık kredisinde sunduğu gibi bu hibe desteklerinden de yararlanma imkanı sunulmaktadır. Desteklenen illerde (TÜM İLLER) ve sektörlerde hayvancılık yapacak olan kadınların hayvan barınağı için ahır ve ağıl yapımı gerçekleştirilebilmesi için %50 hibe oranında avantajlı hibe kredilerden yararlanabilecekleri gibi 2 yıl veya 5 yıl ödemesiz hayvan kredisi veren bankalardan da kredi alarak hayvancılık yapabilirler.

Kadınlar İçin Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları Nelerdir?

Kadınlar için büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartlarının sağlanması durumunda başvuruları alınacak ve hayvancılık destekleri verilecektir. Hayvancılığa yeni başlayan ve hayvancılık yapan kadınlara geri ödemesiz hayvan hibe desteği verilebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır.

Kadınlara Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları şu şekildedir:

  • Hayvancılıkla son 1 yıldır aktif olarak uğraşıyor olmak.
  • ÇKS belgesi olan gerçek veya tüzel kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
  • TÜRKVET hayvan kayıt sistemi ve koyun keçi sistemine kayıtlı hayvanlarının olması gerekmektedir.
  • Büyükbaşlarda en az 10, en fazla 50 anaç sığır; Küçükbaş hayvanlarda en az 100, en fazla 300 baş anaç koyun ve keçi kapasiteli ahır yapılması gerekmektedir.
  • Bu hayvanların 1 yıldır bakanlık bünyesinde kayıtlı olarak görünmesi gerekmektedir.
  • Yapılacak olan yatırım yaşanan illerde yapılmalıdır.
  • Alış ve satışların eş, anne, baba ve kardeşler arasında yapılmamış olmalıdır.
  • Bakanlık veya diğer kurumlar tarafından verilen hibe desteklerinden yararlanılmamış olması gerekmektedir.

İstenen tüm şartların sağlanması durumunda kadın girişimciler 81 ilin tamamında verilecek olan %50 hayvancılık hibesine başvurularını, yaşadıkları bölgedeki Tarım ve Ormancılık İl ve İlçe Müdürlükleri’ne yaparak, hayvan desteğinden yararlanabilirler.

Kadınlara Hayvan Alımı Hibesi 2023 Güncel Faiz İndirimi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası tarafınca yürütülen GAP, KOP ve DOKAP projelerinde kadın üreticilere hayvan alımı hibe desteği verilmektedir. Bu destek kapsamında uygulanacak faiz indirimi aşağıdaki gibidir:

  • Ahır yapımı için %50 oranında bağışlama
  • Damızlık boğa, koç veya teke alımında ise %80’lere varan geri ödemesiz destek verilmektedir.

Köyüne yerleşerek inek almak isteyen vatandaşlarımıza birçok banka tarafından düşük faizli kredi imkanı sunulmaktadır. Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da Ziraat Bankası ve TKK öncülüğünde düşük faizli hayvancılık kredisi verilmektedir. Devletten İnek Alma Şartları nelerdir, kimler başvuru yapabilir? hemen inceleyebilirsiniz.

Kadın Çiftçilere Yönelik Projeler 2023 Güncel Destekler

Kadın çiftçilere hibe verilecek olan projeler ise 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Bitkisel üretim (çiçekçilik, tahıl yetiştiriciliği, aromatik bitkiler, yemeklik baklagiller, meyve yetiştiriciliği, yem bitkileri, sebzecilik, örtü altı tarım, gibi konular)
  • Hayvancılık proje konuları (kanatlı yetiştiriciliği, ipek böceği, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık vb.)
  • Kırsal turizm projeleri
  • Aile işletmeciliği, işleme ve pazarlama proje konuları
  • El sanatları projeleridir. (Ağaç işleme, dokuma ve sepetçilik gibi alanlar)

TKDK’dan Ev Hanımlarına Kırsal Tarım Teşvikleri Nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsalda Kadın ve Aile hizmetleri programı kapsamında Kadın Çiftçilere Yönelik projelerin başvuru rehberi ve başvuru belgeleri yayınlanmıştır. Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeler Programı 2023 Başvuru Belgeleri ve başvuru rehberini incelemek için tıklayınız.

TKDK tarafından hazırlanan projelerde ev hanımlarının ve çalışmayan bayanların üretim sektörüne adım atmaları desteklenmektedir. TKDK’ya başvuru yapmak isteyen kadınların öncelikle bir proje geliştirmesi ve bu proje kapsamında yatırım yapması gerekmektedir. TKDK, kadın çiftçileri %70 ile %80 oranlarında desteklemektedir. Başvuruların incelenmesinde dikkat edilen hususlar arasında:

  • Başvuru sahibinin kadın olması
  • Ziraat Kredi Birleşke veya birliklerine üye olması şartları incelenmektedir.

Kırsal alanda yaşayarak hayvancılık yapacak olan kadınların ister et üretimi ister süt üretimi olsun her türlü hayvancılık için devlet destekli hibe kredilerden yararlanma olanağı mevcuttur. 2020/2023 yılları arasında bütün kadınları da kapsayan hibe hayvan kredisi başvuruları için çağrı ilanlarına zamanında başvuru yapmanız yeterli olacaktır. 

Hayvancılık için ihtiyacınız olacak ekipman ve makine alımlarınız için TKDK Geri Ödemesiz Hayvan Hibesi nasıl alınır? öğrenebilirsiniz.

Ziraat Bankası Kadın Çiftçilere Faizsiz Hayvancılık Kredisi

Ziraat bankası & TKK tarafından bitkisel ve hayvancılık üretim konularında kullandırılacak olan düşük faizli krediler hakkında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre faiz indirimlerinin uygulanabilmesi için özellikli kriterler arasında Kadın Girişimci kriteri ilave edilmiş ve kadın girişimciler hayvancılık kredilerine başvuru yaptıklarında %10 ilave puan eklenerek düşük ve faizsiz kredi kullanabilmelerinin önü açılmıştır.

Aranan özellikli kriterler arasında yer alan özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikli bölge yatırımı
  • Atıl işletme alımı
  • Yurtiçinde doğan hayvan alımı
  • Kendi yemini üretme/ mera kullanımı
  • Genç çiftçi<40 yaş
  • Kadın çiftçi/girişimci olmak kriterlerini yerine getirenler %10 ilave faiz indirimlerinden yararlanarak faizsiz kredi kullanabileceklerdir.

Özellikli kriterler olarak belirlenen, Kadın Çiftçi/ Girişimci; İşletmenin faaliyetlerinde bulunmak üzere üreticinin kadın olması ile düşük faizli kredi kullanımlarında ilave indirim oranı sağlanmaktadır.

Örneğin; büyükbaş hayvancılık almayı düşünen bayanlar, kadın girişimcilik kriterleri sağladıkları için ilave %10 faiz indiriminden yararlanarak diğer kriterleri de sağlıyor ise uygulanabilecek olan en yüksek indirim oranı olan %100 yatırım kredisi alabilecektir.

Kadın Çiftçilere Hayvan Desteği 2023 Kredi Veren BankalarPin
Büyükbaş Hayvan Besiciliği

Ziraat Bankası Kadın Çiftçi Kredisi Şartları Nelerdir?

Ziraat Bankası kadın çiftçi kredisi şartları 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Kadın çiftçisinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekiyor.
  • En az ortaöğretim mezunu şartı aranıyor.
  • Sigortalı olarak çalışmayan kadın çiftçilere destek verilmektedir.

Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi Başvurularında İstenen Belgeler Nelerdir?

Ziraat Bankası’ndan hayvancılık kredisi kullanmak isteyen kadın girişimcilerden ve çiftçilerden istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru sahibinin Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • ÇKS yani Çiftçi kayıt belgesi
  • Mevcut tarımsal bir işletmesi bulunan kişilerden arsa kira kontratı, tapu ve arsa kayıtları bunun gibi tevsik eden belgeler
  • İpotek edilecek gayrimenkule ait tapu belgesi gibi belgeler
  • Hayvan kredisi yıllık gelire göre çekilecekse 3 yıllık gelir belgesi talep edilecektir.

Ziraat Bankası hayvancılık kredisi başvurularında gerçek ve tüzel kişilerden talep edilen gerekli belgeleri detaylı olarak incelemek için tıklayınız.

Garanti Bankası Kadınlara Özel Hayvancılık Kredisi

Girişimcilerin çoğunun kadın olması ve iş hayatında artık kadınların da yer alması ile bankaların çoğu hayvan kredisi paketleri düzenleyerek kadınlara hayvan kredisi vermektedir. Garanti Bankası da kadın girişimcilere işletme sermayesi olarak kullandırmak üzere 36 aya varan vadeler ile 450.000 TL’ye kadar finansman sağlamaktadır. Faiz oranları, ödeme seçenekleri ve başvuru aşamaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Garanti BBVA şubeleri ile görüşebilirsiniz.

Yapı Kredi Kadın Çiftçiler İçin Hayvan Alım Kredisi

Kadın çiftçilerimiz için Yapı Kredi’den hayvan alım kredisi desteği verilmektedir. Hayvancılık sektöründe hizmet verecek olan çiftçi ve işletmelerin, büyükbaş ve küçükbaş hayvan alımlarında nakit ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen Hayvan Alım Kredisi kapsamında çiftçilerin geri ödemeleri kolaylaştırılmıştır.

En uygun koşulların sağlanması durumunda kredi geri ödemeleri ipotek teminatı aracılığı ile yapılabildiği gibi 1,3 ve 6 ayda olmak üzere esnek taksit seçenekleri de uygulanmaktadır. Hayvancılık destek kredilerinden 60 aya varan vade fırsatlarından da faydalanabilirsiniz.

Yapı Kredi’nin kadın çiftçiler için sunduğu hayvan kredisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak için size en yakın bulunan Yapı Kredi şubelerini ziyaret edebilirsiniz.

Kosgeb Kadın Girişimcilere Hibe Desteği Var mı?

KOSGEB kadın girişimcilere 10 Bin TL tutarında kuruluş desteği vermektedir. Kosgeb hayvancılık yapacak olan kadınların açacakları tesis ve çiftliğin kuruluşunda giderlerin karşılanması için verilecek olan hibe krediler ile canlı hayvan alımlarındaki giderler karşılanmaz.

Bununla birlikte bayan girişimcilere hayvancılık haricinde işletme açmak isteyenlere 65 Bin Lira ve 370 Bin Lira hibe desteği sunmaktadır. Bu destekten yararlanmak isteyen bayanların, KOSGEB kursuna katılarak sertifika ile başvurmaları gerekmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimi 2023 yılında ücretsiz ve uzaktan eğitim formatında online olarak Kosgeb sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sisteme e-Devlet şifresi ile giriş yapıp, online eğitimlere katılmalı ve sertifika alan kadınlar verilen hibe desteklerinde bu yıl da yararlanabilirler.

Geçtiğimiz yıllarda KOSGEB hibe kredisi ile iş yeri kurma kredisi alarak verilen hibe kredileri ile bayan girişimcilerin desteklenen bölgelerdeki avantajları erkek ve diğer girişimcilere oranla %20 oranında daha fazlaydı. Desteklenen sektörler arasından hazırladıkları iş planı projesinin kabul edilmesi ile birlikte hibe kredilerinin onaylanmasının ardından bu avantajdan faydalanarak iş kurmak isteyen kadın girişimciler KOSGEB’e başvuruda bulunabilirler.

Kosgeb kadın girişimcilere hibe desteği 65 bin lira kredisini almak için Kosgeb il müdürlüklerine, aktif olarak bir işte çalışmıyorsanız İş-kur birimlerine başvuru yapabilirsiniz. Bu sayede hayalinizdeki kuaför, butik, restoren, konfeksiyon, waffle imalatı, güzellik merkezi, pastane, ev yemekleri lokantası, hamur işleri işletmenizi ve isterseniz de hayvancılık için hibe desteklerinden faydalanarak iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz.

Kadın çiftçilere verilen hayvan desteklerinden ve kredilerden siz de faydalanarak, kendi hayvancılık işletmenizi kurabilirsiniz.

2023 Anaç Koyun Desteği Ne Kadar?

2023 yılında anaç koyun desteği damızlık koyun yetiştiricileri birliklerine üye olan yetiştiriciler için bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı anaç koyun ve anaç keçilerine koyun başına 50 TL destek verilmektedir.

Kadın Çiftçi Kredisi Kimlere Verilir?

Tarım alanında kadın girişimci sayısını artırmak ve tarımsal üretim faaliyetlerini desteklemek amacıyla kadın çiftçilere 500.000 TL’ye kadar kredi verilmektedir.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
“Kadın Çiftçilere Hayvan Desteği 2023 Kredi Veren Bankalar” üzerine bir yorum
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1