Devletin Hibe Verdiği İşler Listesi 2023 Güncel İş Fikirleri

İş yeri kurmak isteyen fakat sermaye yetersizliğinden dolayı bu hayalini gerçekleştiremeyen vatandaşlara devlet hibe desteği gibi birçok destek sağlıyor. Devletimiz işletmelerin kurulumu ve kurulu işletmelerin ayakta kalabilmelerini sağlamak amacıyla hibe desteklerini ise Kosgeb kurumu aracılığıyla veriyor. Kosgeb’in bu işletmelere hibe vermesi için, kurulumu yapılacak işletmenin Nace kodları arasında yer alması gerekiyor. KOSGEB tarafından destek verilen ve desteklenmeyen işletmeleri sizler için araştırdık.

KOSGEB tarafından sağlanan devlet destekleri ile iş kurmak isteyenler tarafından araştırılan Devletin hibe verdiği işler listesi, Devlet teşvikli yapılabilecek işler nelerdir, Kosgeb geri ödemesiz hibe krediler, devlet destekli proje örnekleri, Devlet Destekli işlere Kobi destek kredisi 2023 yılında da verilecek mi tüm merak edilenler hakkında detaylı bilgiler yazımızda yer almaktadır.

Sermayeniz Yok İse KOSGEB’den Destek Alın!

Devletten geri ödemesiz hibe alarak iş yeri açmak isteyenlere KOSGEB 60 bin lira hibe kredi veriyor. Bakkal, market, şarküteri, büfe veya herhangi bir alanda dükkan açanlar, 60 bin lira iş kurma kredisi alabiliyor. KOSGEB’den kredi alabilmek için şartlar zannedildiği kadar da, ağır değil. Şimdi sizlere devlet destekli iş yeri açma kredisi nasıl alınır, Girişimcilik desteği başvurusu nasıl yapılır bunları anlatalım. Giyim mağazası için iş planı örneğini ve Nace kodunu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kosgeb Geri Ödemesiz Hibe Krediler Ne Kadar?

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında destek verilecek ve iş kurmak isteyen gençlere 60 bin liradan 370 bin liraya destek limitleri artırıldı. Üstelik bu krediden, kadın, erkek, genç, yaşlı, emekli, işçi vb. şehit yakını veya gazi, engelli, vb. herkes yararlanabiliyor. Kosgeb 2023 yılı itibariyle girişimcilik destek programı kapatılmış ve yerine geleneksel girişimci ve ileri girişimci destek programı olarak destekler verilecektir.

2023 yılından itibaren güncellenen destek programı kapsamında verilen destek miktarları aşağıdaki gibidir:

  • Geleneksel girişimcilere 60 bin TL’ye kadar
  • İleri girişimcilere ise 370 bin TL’ye kadar girişimcilik destekleri verilecektir.
  • 2023 yılı için bu miktarlar aynı şekilde devam edecektir.

Geri Ödemesiz Hibe Krediler Nasıl Alınır?

Kosgeb’den iş yeri açma kredisi alabilmek için, uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak gerekiyor. Bu eğitimler 2023 yılında da online uzaktan eğitim formatında ücretsiz olarak verilecek. Online olarak uzaktan eğitim kapsamında uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılım sağlayan girişimcilere eğitim bitimi sonunda katılım belgesi düzenlenerek, katılım belgesi sahibi olan girişimcilere bu destekler sağlanmaktadır. Online girişimcilik kursuna e-Devlet şifreniz ile buradan başvuru yapabilirsiniz.

Girişimcilik kursu örgün olarak katılacaksınız, katılacağınız ili seçip, yaşadığınız bölgede verilen  kurslarını listeleyebilirsiniz. Listeleme sonunda katılacağınız kursa başvuru yapmak için, AÇIKLAMA bölümünü dikkatle okumalı ve eğer bu bölümde aksi belirtilmemiş ise “İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURUM VEYA KURULUŞ” isminin yazılı olduğu yere  iş yeri açma girişimcilik kursu başvurusu yapabilirsiniz. Şehit yakını veya gazi, engelli, kadın, genç girişimci vb. hiçbir ayrım yapılmaksızın, desteklerinden yararlanarak kendi işini kurmak isteyenler, bu kursa katılmak zorundadır.

60 Bin Lira Hibe İş yeri Açma Kredisi Nasıl Alınır?

Kosgeb’in uygulamalı girişimcilik eğitimine katılın ve sertifikanızı alın. Örgün olarak eğitim düzenleyen kurumların kendi eğitimleri yada yetki verdiği kurumlardan eğitim alabileceğiniz gibi uzaktan eğitim olarak online girişimcilik kurslarına da katılarak sertifika alabilirsiniz. Sonrasında ise iş planı hazırlamanız gerekiyor. Sitemiz üzerinden İŞ PLANI ÖRNEKLERİ bulabilirsiniz. Bu örneklerden size uygun olanı seçerek hizmet merkezlerine bu örnekleri iş projenize uyarlayarak başvuru da bulunabilirsiniz.

KOSGEB Hibe verilen desteklenen sektörler içerisinde bir sektör seçerek iş yeri açma kredisi başvurusu yapmanız gereklidir. Eğer desteklenmeyen sektörlerden herhangi biri ile başvuruda bulunursanız,  uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlasanız dahi, kredi alamazsınız.

Hibe Almanın önemli şartları aşağıdaki gibidir:

Devletten geri ödemesiz hibe alarak iş yeri açmak isteyenler için verilen 60 bin lira hibe desteği , projenin onaylanmasından sonra, iş kurmak isteyen başvuru sahibinin, gerekli ruhsat ve iş yeri açılış evraklarını tanzim etmesi, iş yeri açılışı için gerekli evrakları tanzim etmesini müteakiben iş yeri açılışı için Vergi Dairesine, Belediye Başkanlığına ve ilgili odalara başvuruda bulunması ile devam etmektedir. Yapılacak başvurular sonucunda, iş kurmak isteyen vatandaşlarımız, iş yeri açılış bildiriminde bulunmalı ve iş yerini resmi olarak açmış olması gerekmektedir.

İş Kurmak İçin Parası Olmayanlar 60 bin lira İş yeri Açma Hibe Kredisi Alabilir mi?

Daha sonra, iş kurmak isteyen girişimciden para alabilmek için, iş projesinde belirttiği harcamaları yapması ve bu harcamaları faturalandırması gerekmektedir. Tabi bu basamakta, hiç parası olmayan, iş kurmak istiyorum ama param yok diyenler,  harcaması öncesinde finansman kaynağı bulunmayanlar ve iş yeri için harcama yapamayacak durumda olanlar sitem etmektedirler.

Bunun çözümü olarak da bazı girişimciler tarafından, iş yerine mal veya alet edevat alımında, bu ürünleri satan kişiler ile anlaşarak, toptancılar veya mal getiren kişiler ile anlaşarak, ödemenin iş yeri açma desteği sonrasında verilmesi yönünde sözleşme yapıldığı görülebilmektedir. Bu anlaşma neticesinde 60 bin lira hibe iş yeri açma kredisi alarak iş kurmak isteyenler resmi olarak iş yeri açılışını yapacakları gibi, kurumun talep ettiği şekilde işlerini kurmuş olacaklar ve firmalardan aldıkları tüm giderler için de fatura alarak, KOSGEB hizmet müdürlüklerine fatura sunarak 60 bin lira hibe krediyi alabileceklerdir.

Devletin Hibe Verdiği İşler Listesi 2023 Yılında Hangileridir?

Alkollü eğlence merkezleri, hayvan satın almak isteyen çiftçiler ve projesi Nace kodlarında yer almayanlar Geri Ödemesiz Hibe Verilen Sektörler haricinde hibe alamazlar. Bunun için proje danışmanlarına başvuru yapabileceğiniz gibi Nace kodlarını da inceleyebilirsiniz. Kosgeb hibe desteklerini desteklediği sektörlerde iş kuranlara sağlamaktadır. Bu sektörlerde ki iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler devlet desteklerinden yararlanabilecektir.

Devletin hibe verdiği işler listesini merak edenler Kosgeb desteklenen sektörleri inceleyerek kendi iş fikrini aramalı ve nace kodu iş planına eklemelidir.

Devlet Kosgeb kurumu haricinde hibe ve çeşitli kredi destekleri verdiği kurumlar da bulunmaktadır. Hibe veren kurumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • TÜBİTAK
  • Türkiye İş Kurumu
  • Ticaret Bakanlığı
  • Kalkınma Ajansları
  • Sağlık Bakanlığı
  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı
  • Kredi Garanti Fonu KGF (faiz desteği)
  • Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı
  • Devlet Planlama Teşkilatı vb. kurumlar tarafından hibe ve destek verilmektedir.

Devletten Kadınlara Geri Ödemesiz Kredi Desteği Ne Kadar?

Devlet tarafından ev hanımlarına 15 bin lira destek vermektedir. Destekten faydalanabilmek için 15 bin TL geri ödemesiz kredi almanın en kolay yolu KOSGEB desteğine başvuru yapmaktadır.

Birtakım koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. Devletten kadınlara geri ödemesiz kredi almak ve KOSGEB’e başvuruda bulunmak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • İşletme kiralama ücretler
  • İşiniz büyütmeye yönelik girişimlerinizin maliyeti
  • İşletmeniz için reklamlardan kaynaklanan maliyetleri
  • Firmanızda istihdam edeceğiniz kalifiye personelin maaşı hesaplayarak birçok yatırım maliyetini ve gelir gider tablosunu yani iş planınızı oluşturduktan sonra yatırım yapmaya karar vermelisiniz.
  • Kosgeb desteklenen sektörlerde oluşturulan iş planlarına 2023 yılında 60 bin liradan 370 bin liraya kadar hibe desteği vermeye devam ediyor. Sizde Kosgeb kredisi nasıl alınır tüm şartlarını sitemizi inceleyip bütün konulara hakim olduktan sonra, Devletin Hibe Verdiği İşler Listesine yani desteklenen sektörler arasında bir iş kurmanız halinde bu hibe desteklerinin yararlanarak kendi işinizi kurabilirsiniz.

KOSGEB’n belirlediği koşullar üzerinden işletme açacak olan kişiye belirli başlı konularda destek ödemesi yapılmaktadır. Dükkan açmak isteyen ve KOSGEB üzerinden destek ödemesi alacak olanlar için size önerebileceğiz en kolay hibe alınacak işlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Kosgeb desteği ile cafe açabilirsiniz.
  • Yine Oto yıkamacı açabilir.
  • Spor salonu ve sitemizde yer verdiğimiz birçok iş için KOSGEB hibe desteği alabilirsiniz.

Hayvancılık Devlet Hibeleri Nelerdir?

Devletin hibe verdiği işler arasında girişimciler tarafından sıkça araştırılan konulardan biri de devlet hayvancılık hibelerdir.

2020-2022 yılları arasında geçerli olan Hayvancılık devlet hibeleri kapsamına giren konular sırasıyla aşağıdaki gibidir:

  • Manda hibesi uygulanacak olan indirim oranı %50
  • Damızlık küçükbaş hayvan yatırımı %85
  • Kaz ve hindi yetiştiriciliği için %75
  • İpekböcekçiliği kredilerinde %100 hibe uygulanacaktır.
  • Damızlık koç-teke alımı için %50 indirim
  • Arıcılık desteklemesi için uygulanacak olan indirim oranı %50 olarak belirlenmiştir.

Devlet Hangi Sektörlere Destek Veriyor?

Tarım ve hayvancılık, üretim, hizmet, turizm, AR-GE, Yazılım, enerji ve benzeri iş gruplarına destekler verilmektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“Devletin Hibe Verdiği İşler Listesi 2023 Güncel İş Fikirleri” üzerine bir yorum
  1. Yazılanlar uygulanmiyorBen memleketimde koyum kalkinsin diye bungolov ev yaptırmak için hibe,uzun vadeli faizsiz kredi ve.aradim ama nafile

    Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1